35 proc. Polaków uważa, że wydatki na jedzenie pochłoną większą część świątecznego budżetu
Jak wynika z raportu Kantar Public zrealizowanego w ramach badań z cyklu Barometr Opinii: „Marnowanie żywności w okresie Świąt Bożego Narodzenia”, 51 proc. badanych przyznało, że zdarzyło im się wyrzucić sałatkę jarzynową a 38 proc. pieczywo. Nieco mniejszy odsetek (22 proc.) wskazał, że pozbywa się nadmiaru tzw. produktów surowych, 21 proc. śledzi, a 20 proc. ryby po grecku. Jednocześnie 14 proc. Polaków deklaruje, iż będzie musiało zrezygnować z niektórych potraw podczas tegorocznych świąt. Najczęściej jest to ryba po grecku (45 proc.), pieczeń (44 proc.), galareta wieprzowa/drobiowa (42 proc.) oraz karp (40 proc.). 35 proc. biorących udział w badaniu uważa, że wydatki na jedzenie pochłoną większą część budżetu na Święta Bożego Narodzenia, natomiast 29 proc. stwierdziło, że więcej pieniędzy przeznaczą na prezenty. Z kolei 30 proc. Polaków jest przekonane, że koszty rozłożą się równomiernie pomiędzy tymi elementami.
Z raportu wynika, że najwięcej badanych (47 proc.) ze względu na inflację lub sytuację gospodarczą ma zamiar szukać promocji przed Świętami Bożego Narodzenia, a 33 proc. zamierza wybierać tańsze produkty. Natomiast 29 proc. planuje przeznaczyć mniejsze kwoty na prezenty, a 17 proc. chce zmniejszyć porcje przygotowanych potraw. Inne podejście ma 19 proc. Polaków, którzy nie planują zmieniać ilości przygotowanych potraw oraz 13 proc., którzy nie planują żadnych zmian w sposobie przygotowywania się na święta.(PAP)
autor: Ewa Wesołowska
ewes/ je/